Home » , » MEHMET AKİF VE MÜSLÜMANLAR

MEHMET AKİF VE MÜSLÜMANLAR

Maxtouch | 20:41 | 0 yorum
Mehmet Akif Ersoy, İstiklal marşımızın yazarı ve biz onun hakkında pek az şey biliyoruz. Öyleki bilinenin aksine İstanbul değil Balıkesir GÖNEN doğumludur ...

Ülkemizdeki tüm din öbeklerinin dine bağlılığını onayladıkları Müslüman bir düşünür olan Mehmet Akif, şunları söylüyor:
Biz Müslümanlar, ben öyle görüyorum, Allah ile pek laubaliyiz! Zannediyoruz ki, Çenab-ı Hak oturduğumuz yerden isteyivermekle hatırımız için ilahi kanunlarını değiştirir. Zavallı bizler. Safta emeksizce yaşamak, çalışmaksızın amacına erişmek hakkını, böyle bir ümidi kim veriyor? Müslümanlık galiba. Belki. Öyle ya, müslüman|ar Allah’ın sevgili kullarıdır. Hani Müslümanlık bir kardeşlik husule getirecekti?  Bugün Müslümanlar kadar müteferrik (dağınık], müteşeddit (katılaşmış) bir millet var mı? Diğer tarafta Müslümanlık cehalet,Müslümanlar ise sefalet  içinde mahvolup gidiyor… Müslümanlık bu dünya için bir hayat-ı tayyibe (temiz ve yüksek bir yaşam düzeyi) va’d ediyordu. Neye yermedi? İşte hep bizim cehaletimiz yüzünden. Müslümanların hepsi cahil; Arabi cahil, Türkü cahil, Kürdü; cahil, Arnavutu cahil, hepsi. Hepimiz kışkırtmaya kapılıyoruz. Hani, müminler idi? O halde nedir Müslümanların bu hali? 35$ milyon mu, 400 milyon mu, cihanda bu kadar Müslüman var; şarkta var, garpta var, şimalde var, cenupta var;  hepsi hirman içinde yaşıyorlar. Siz diyoruz ki; “Müslümanız o halde Allah bize üstünlük, başarı vermelidir”. Demek sen Müslümanlığınla Allah’ı minnet altında bırakmak istiyorsun. Ne kadar cüret. Ne kadar hamakat (ahmaklık). Doğrusu, dünya dünya olalı, gafletin cehaletin,körlüğün, sağırlığın bu mertebesi ne görülmüş ne işitilmiştir. Doğrusu, cehlin bu derecesi de mutlaka tahsil ile elde edilmek lazım gelecek. Ah, biz alık(tembel) Müslümanlar. Nasıl olmuş da bu kadar azim bir kitlenin umumu birden kötürümler gibi, hisden, hareketten mahrum kalmış?..
Görüleceği üzere, Mehmet Akif’in Müslümanlara söylediği bu sözler, öyle yenilir yutulur türden değildir. Üstelik Akif, şimdiki din eleştirmenleri gibi, diyeceklerini kitaba yazıp, kendisi saklanan türden biri değildir. Yukarıdaki sözler, onun camilerde cemaatin yüzüne karşı yaptığı konuşmalardan alınmıştır. Akif, Müslümanların yüzyıllarca süren bir uyuşukluk içinde kaldıklarını, Müslümanların yüzlerine karşı, üstelik camilerde haykırmıştır. Akif, bunun neden böyle olduğunu da anlamaya çabalamış; nedenlerden birini sezgileriyle yakalamış; ancak yeterince üzerine gidememiştir. Bakın neler söylüyor:”Kanaat’i, “tevekkül”ü, “sabır”ı, hepsini yanlış anladık.
“Sabır” nedir?.. Bize göre “sabır”, suret-i mutlakada “katlanmak” demektir. Neye katlanmak? Her şeye. Daha doğrusu katlanılmayacak şeylere. Mesela zelil (aşağılık) olmaya, hakaret görmeye, dövülmeye, sövülmeye; özetle insanlık onurumuzu lekeleyecek musibetlerin hepsine. Aman yarabbi. Kur’an ne söylüyor, biz ne anlıyoruz. “Sabır” katlanmak değil, göğüs germektir. Neye göğüs germek?
      Sonunda katlanılmayacak acılara katlanmak ıstırabına mahkum olmamak için, önceden her türlü şedaide (zorbalıklara), her türlü mezahime (sıkıntılara), mertçesine, insancasına göğüs germek. Hele “tevekkül” hiç bizim anladığımız mahiyette mi? “Tevekkül”, Kur’an’ın gösterdiği, Hadis’in gösterdiği “tevekkül”‘, bütün esbaba sarıldıktan (tüm yolları denedikten) sonra olan tevekküldür. Biz cehaletimiz (bilisizliğimiz) yüzünden dini bu hale getirdik. Din de bizi bu hale getirdi. İslam dini bir miskinlik (uyuşukluk) dini oldu.
Akif’in son sözleri, üzerinde oldukça düşünülmesi gereken somut bir  gerçeğin dile getirilişidir:
Dini bizler bu hale getirdik, Din de bizi bu hale getirdi…
Not: Dinde bizi bu hale  getirdi cümleleri yanlış anlaşılmamalıdır. Birileri dini yanlış anlıyor ve uyguluyorsa bu onun kusurudur dinin değil din güzeldir. Bir insan hem namaz kılıyor oruç tutyor buna rağmen sahtekarlık hırsızlık yapıyor yalan söylüyorsa haram yiyip cimrilik ediyorsa ve dilinden de Allah peygamber eksik olmuyorsa  bu onun suçudur bunu asla dine mal edilmemelidir.
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. VİTRİN - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger