Hükümet ve Sendikalardan memura hokus pokus

Maxtouch | 10:48 | 0 yorum

Hükümet ve memur sendikaları arasında  toplu sözleşme görüşmelerinde beklenen sonuç alınamadı. Hükümet memurlarla ilk defa yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin alt yapısını hazırlayabilmek için gerekli kanun ve yönetmelikleri çıkarmayı bahane ederek görüşmeleri mayıs 2012 ayına kadar iteledi. Halbuki altyapı oluşmadan da toplu sözleşme görüşmelerine başlanabilir, memuru mağdur etmeden verilecek zam oranları belirlenebilirdi. Yılın ikinci yarısında çalışanın vergiye tabi gelir vergisi toplam matrahı,  kanunla belirtilen vergi dilimine ulaşacağından kesilecek gelir vergisi oranıda artacaktı. Bu hükümetin yılın ikinci yarısı için çalışanına verdiği zammın erimesi diğer manada verdiği ücret artışını bir eliyle verip diğeriyle geri alması anlamı taşımaktaydı.

Hükümet  memuruna ilk 6 ay için %5 ikinci 6 ay içinde %5 zam yaptığını varsayarsak, ortalama bir hesapla yılın ikinci yarısında vergi matrahı toplamı 10.000 TL yi aşacağını varsaydığımız bir  memurun ödeyeceği gelir vergisi oranı %15 ten %20 ye çıkacağından aldığı maaş miktarlarıda otamatikman %5 düşüşe uğrayacaktır. Böylelikle yılın ikinci yarısında çalışana yapılan zam miktarının ödeyeceği vergininde  artması sebebiyle  bir anlamı kalmayacaktır.
Hükümetin atadığı kişilerden oluşan Uzlaştırma heyetinin hükümetin iradesi dışında bir karar vermesi zor. Daha önceden hükümet ve sendikaların belli bir rakamda gizlice uzlaştığını varsayarsak uzlaştırma heyeti bu rakamı telafuz etmektan başka bir işlev görmeyecektir. Halbuki uzlaştırma kurulu gelir vegisi kesintisinin yılın ikinci yarısında arttığını ve bu kesintinin memur maaşlarına yapılan zammı erittiğini  göz önünde bulundurarak hükümetin yılın ikinci yarısı için verdiğ zam oranının 2 katını vermesi daha uygun olurdu. Ama kendisini atayanların emrine amade bir kurulun bunu yapmasını beklemek hayaldir.

Sendikalarında açıkça çalışanlar aleyhine işletilen gelir vergisi uygulamaları karşısında sessiz kalmaları düşündürücüdür.
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. VİTRİN - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger