Home » , , , , » Peygamber Efendimiz tesbihat yaparken parmaklarını nasıl kullanıyordu?

Peygamber Efendimiz tesbihat yaparken parmaklarını nasıl kullanıyordu?

Maxtouch | 15:40 | 0 yorum
Peygamberimiz şöyle buyurdu:

“Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz; meğerki sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. “Her namazdan sonra otuz üç kere “Sübhânallah”, otuz üç kere “Elhamdülillah”, otuz üç kere “Allahuekber” derseniz tamamı doksan dokuz eder; yüzün tamamında da ‘Lâilâhe illallâh vahdehûlâ şerîke leh, lehü’l- mülkü velehü’l- hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr’ derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa bağışlanır.”(Müslim-Mesacid, 146)

Büyüklerimin gösterdiği Peygamber Efendimiz tesbihatı şöyledir: 

Sağ elin önce baş sonrada  işaret parmağı kullanılarak parmaklarda ki boğumlar her parmağın alt boğumdan başlamak üzere ikişer ikişer sayılır. Böylelikle 10 rakamına ulaşılır. Aynı şekilde parmaklar 3 defa sayılarak 30 rakamına ulaşılır. Son tekrarda serçe parmağının iki, yüzük parmağınında bir boğumu sayılarak 33 rakamı tamamlanır. 





Daha detaylı açıklayacak olursak sağ elin başparmağı yine sağ elin serçe parmağının alttan ilk boğumuna getirilir. Bu 1 rakamını gösterir. Serçe parmağın alttan ikinci boğumu 2 rakamıdır. Sonra sağ elin baş parmağı yüzük parmağının alttan ilk boğumuna getirilir bu 3 tür. Hemen üstündeki ikinci boğum 4 tür. Orta parmağın alttan ilk boğumu 5, hemen üstündeki boğum 6 dır.  İşaret parmağının alttan ilk boğumu 7, üstündeki boğum 8 dir. Daha sonra sayım parmağı değiştirilerek işaret parmağının ucu baş parmağın alttan ilk boğumuna getirilir bu 9, hemen üstündeki boğum 10 dur. Bu 3 kez tekrarlanarak 30 rakamı elde edildikten sonra Son tekrarda serçe parmağının iki, yüzük parmağının da bir boğumu sayılarak 33 rakamı tamamlanır. 




Büyüklerim buyurdu ki parmaklarında sorun olup da baş parmağı sayılan parmakların alttan 1.ve 2. boğumuna yetişmeyenler yine baş parmağı kullanarak sayılan parmakların 2. ve 3. boğumlarını sayarak tesbihatı tamamlarlar.


Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. VİTRİN - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger