Suriye de Kimyasal silahı kim niçin kullandı?

Maxtouch | 06:26 | 0 yorum


Suriye’de başkent Şam’ın dışındaki muhaliflerin kontrolünde ki  Mudamiye bölgesinde 21 Ağustos’ta düzenlenen ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları dünyayı ikiye bölmüş, kimyasal gazdan rejim ve muhalifler birbirini sorumlu tutmuştu. Ortada bir gerçek vardı birileri kimyasal gazı kullanmış çocuklar dahil yüzlerce kişinin ölümüne sebebiyet vermişti. O yada bu yaptı diyemeyeceğimize ve kimin yaptığını bilemeyeceğimize göre kim yaptıysa ALLAH belasını versin diyoruz.
Gerçekte ne olduğununu öğrenmek , kimyasal silahı kullanan gerçek sorumluların tespit edilerek dünya kamuoyuna ilan edilmesi herkesin beklentisi olmalı. Konuyu ilk kimyasal kullanımı sonrası olası siyasi gelişmeler üzerinde yoğunlaşarak değerlendirmek istedik.
Hatırlanacağı üzere  Mayıs 2013 de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Suriye’de yürütülen soruşturmada, terör gruplarının “sarin gazı” adlı kimyasal silahı kullandığı belirlenirken, Suriye Enformasyon Bakanlığı, “kimyasal silahı teröristlere Başbakan Tayyip Erdoğan’ın verdiğini” belirtmişti.
Halen BM Bağımsız Soruşturma Komisyonu üyesi olan eski BM Savaş Suçları Başsavcısı Carla Del Ponte, İsviçre’nin RSI (Radiotelevisione svizzera) Televizyonu’na yaptığı açıklamada, komisyonun yerel sağlık görevlileri ile mağdurlardan aldığı numuneler ve topladığı tanıklıklar doğrultusunda, Suriye’de terör gruplarının sarin gazı kullandığı sonucuna vardığını söylemişti.
Suriye rejimine bağlı birlikler ve muhaliflerin  birbirilerini sürekli, Han el Assal başta olmak üzere bazı kentlerde kimyasal kullanmakla suçlamasının ardından, Suriye’nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Beşar Caferi, temmuz 2013 de ülkesinin kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaları soruşturmak üzere üst düzey BM yetkililerini ülkesine davet etmişti. Bu çağrı üzerine BM temsilcileri ülkeye gelmiş, Suriye hükümeti geçen ay, aralarında Han el Assal’ın da bulunduğu üç farklı kente BM denetçilerinin girişlerine onay vermişti. Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, Suriye’nin BM ekibiyle “tam işbirliği halinde olacağını” söylemişti.
Suriye ’nin BM nezdindeki daimi temsilcisi Başar El Caferi, “Silahlı gruplar Suriye’ye karşı bir askeri müdahale ve saldırıyı provoke etmek için kimyasal silahlar kullandı, Türkiye ve birçok Batılı ülkenin desteklediği “terörist gruplar”, Türkiye topraklarında kimyasal silah üretimine yönelik bir laboratuvar kurdu. Kimyasal silah üretimi için gerekli maddelerin ise Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından sağlandığını iddia etmişti.
Şam’ın dışındaki muhaliflerin kontrolünde ki  Mudamiye bölgesinde 21 Ağustos’ta düzenlenen kimyasal saldırıyı kimin yaptığına dair en sağlıklı değerlendirmeyi ilginçtir SURİYE’de PKK’ya yakınlığıyla bilinen Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) lideri Salih Müslim yapıyor.İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan Müslim, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Şam’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirecek kadar aptal olmadığını , Esad rejiminin savaşta avantajlı konumdayken kimyasal silah kullanacağına inanmadığını belirterek, “Rejimin elinde kimyasal silah var ama bunları Şam çevresinde, kimyasal silah araştırması yapan BM heyetinden 5 kilometre ötede kullanmazlar. Elbette ki bunu yapacak kadar aptal değiller” diyor.
Kimyasal silah saldırısının Esad’a komplo kurup uluslararası tepkiyi provoke etmeyi amaçlayan kişiler tarafından düzenlendiğini savunan Suriyeli Kürt lider, saldırının arkasında ‘Suriye rejimini suçlamak ve suçlu göstermek isteyen, ardından da eylem görmeyi bekleyen bazı diğer kesimler’ olduğuna inandığını belirtti.
Bizce doğru tespit. Suriye BM silah denetçilerini ülkesine inceleme için davet etmişken, Suriyenin BM denetçilerinin bulunduğu yerin 5 km yakınına kimyasal silah saldırısı düzenlemesi olasılığı akılları karıştırıyor.Suriye rejimininin kendilerini uluslararası kamuoyunda zor durumda bırakacak böylesi bir eyleme kalkışmaları olası gözükmüyor. Kimyasal saldırı; Suriye rejimini zor durumda bırakmak için karşı güçlerce yapılmış olabilir.
Çünkü saldırıdan kısa bir süre önce Suriyenin daveti üzerine ülkeye gelip incelemelerine başlayan BM denetçilerinin aylarca sürmesi beklenen son saldırı olayını aydınlatmak için nihai sonucu beklemek yerine olayı  Suriyeye yıkma çalışmaları BATI nın Suriye rejimini zor durumda bırakma amacını açıkça gösteriyor. Bu durum bize kimyasal silahın BM inceleme heyeti Suriyede iken niçin kullanıldığının cevabını da veriyor.
Uygun bir zamanlamayla, ABD Başkanı Barack Obamanın, “Suriye hükümetinin işbirliğine yaklaşmayacağını düşündüğünü, büyük ölçekte kimyasal silahların kullanılmasının ciddi bir sorun teşkil edeceğini, ‘geçmişteki tecrübelere dayanarak Suriye hükümetinden işbirliği göstermesini beklemediğini’ söylemesi ABD nin Suriye rejimini zor durumda bırakarak kendi ülke çıkarları doğrultusunda  Suriyeyi işbirliğine zorlamak amacı taşındığını gösteriyor.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerryin açıklamalarıda oldukça ilginç. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye rejimi 5 gün boyunca BM araştırma ekibinin saldırının olduğu yere girmesine izin vermedi ve bu alana daha çok saldırdı, bombaladı ve sistematik biçimde kanıtları yok etti. Bu, gizleyecek bir şeyi olmayan bir hükümetin davranışı değildir. Rejimin, BM ekibinin girişine yönelik gecikmiş kararı artık güvenilir olmak için çok geç. Dünya için bu konudaki (kimyasal silahları kimin tarafından kullandığı noktasındaki) karar şimdiden açık. , Suriye rejiminin kimyasal silahların muhafazasını sağlamaya devam ettiğine işaret ederek, “Suriye rejiminin bunları (kimyasal silahkullanımını) roketlerle atma kapasitesine sahip olduğunu biliyoruz.  Suriye rejiminin muhalifleri “temizlemekte kararlı olduğunun” farkında olduklarını belirten Kerry, “Hepimiz gözlerimizle buna şahit olduk. Bu saldırıya yönelik ek bilgilerimiz bulunuyor ve bu bilgiler partnerlerimizinkiyle uyumlu ve birlikte gözden geçirildi ve önümüzdeki günlerde bu bilgileri paylaşacağız” demiş.
Kerryin açıklamalarında cevaplanması gereken çok sorular var. Dikkate değer soru Suriyenin niçin 5 gün boyunca BM yetkililerini bölgeye sokmadığı. Biz biliyoruz ki eski osmanlı bakiyesi ve ittihat ve terakkinin faal alanlarından olan suriyede  (Suriyede savaşan müslüman inançlı arap gençlerini öldürmek ve ülkeyi 5 parçaya ayırmak için) BATI ile işbirliği yapan yönetime hakim  bir GURUP var. Oğul Esad ın ipleride bu gurubun elinde. Çıkmaza giren Suriye  meselesine ABD nin bir göz atması için demek ki böyle bir katliama ihtiyaç vardı. Demek ki Suriyenin harita üzerinde yeniden şekillenme vakti geldi.  Tabi ki ABD çıkarları doğrultusunda. Suriye de savaşan her iki tarafında karşılıklı kimyasal kullandığı iddia edildiğine göre ABD nin her iki tarafı da cezalandırması ve oyun dışına itmesi yerlerine yeni figuranları  getirmesi vakti yaklaştı. Önümüzde ki günlerde Suriyeyi çok hızlı gelişmeler bekliyor.
Artık bize katliamları  kim yapmışsa insani olarak lanetlemek ve oynanan oyunda siyasi gelişmeleri dikkatlice takip etmek kalıyor.
Saygılarımla.
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. VİTRİN - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger