İslam da ZEKAT ve Zekat Oranları

Maxtouch | 04:54 | 0 yorum



Ahir devirde unutulmaya yüz tutmuş İslam Kaidelerini bize büyüklerimiz vasıtasıyla öğreten Yüce ALLAH a Hamd olsun Selat ve Selam O nun eşsiz Nebisi iki Cihan Güneşi Hz. Muhammed S.A.V Efendimize olsun.
Bir vakit kendileri Seyyid olan büyük bit zatı ziyarete gitmiştik. Ramazan Bayramı sonrasıydı, Kurban bayramına da yaklaşmaktaydı. Sohbet Zekattan açıldı. Konu bina apartman  daire dükkan  gibi taşınmaz mülklerin yani gayrı menkullerin ( Arsa, arazi, bina, apartman, işyeri, konut, villa, fabrika ve benzeri değerlerin)  zekatının nasıl verilmesi gerektiğine geldi. Bazı alimlerin kiraya verilen gayrı menkullerin zekatının bu gayrı menkullerin yıllık kira geliri üzerinden  verilmesi gerektiğine dair görüşleri olduğu sorulunca Büyüğümüz şöyle buyurdular.
"Misal sizin değeri 50.000 TL den toplamda 100.000 TL eden  iki adet daireniz var. Bunların birinde oturuyor diğerini ise  aylık 500 TL den kiraya verdiniz.  Yıllık  6.000 TL. eder.  Bu gelirin %2,5 ise 150 TL eder. Halbuki bu parayı harcayabilirsiniz. Bu parayı İhtiyaç ve borclarınız için harcayabilir yada yatırıma dönüştürebilirsiniz.  Bu mantıkla hiç zekat vermek düşmez. Oysa İslamda asıl olan menkull yada gayrı menkullerin o günkü satış değeri üzerinden %2,5 olarak  ZAKATININ verilmesidir. Dairenizin değeri 50.000 TL ise bunun %2,5 u 1250 TL yapar. İki daireniz olduğu için 2,500 TL zekat verilmesi gerekir buyurdular.


Ve eklediler buyurdular ki ZAKAT taki amaç MAL BİRİKTİRMEMEKTİR. Hz. Peygamber S.A.V Efendimiz ganimet olarak edililen bütün mallarını dağıttılar. Bütün büyük halife Efendilerimiz ve Sahabelerde mallarının hepsini dağıttılar. Bu konuda Hz. Peygamber Efendimizden sonra  Hz. Ebubekir Sıddık R.A ve Hz. Osman R.A Efendilerimiz ne güzel örnektir,  dünyalık mal biriktirmediler. Bir vakit Büyüğüm Hz. Peygamber Efendimizin dünyadan ayrılışlarında geride abdest almak ve su içmek için sadece küçük bir SU İBRİŞİĞİ bıraktığını söylemişlerdi. Zekatın amacı MAL BİRİKTİRMEMEK tir buyurdular. Sonra zekat oranlarını açıkladılar.


Küçük bay hayvanlarda 40 da 1 i zekat olarak verilir.

Büyük baş hayvanlarda 20 yada 25 de 1 i olarak zekat verilir.

Hayvanların zayıf yada besili olmasına dikkat edilmeden herhangi normal biri seçilerek verilir.

Gayrı Menkullerin ( Arsa, arazi, bina, apartman, işyeri, konut, villa, fabrika ve benzeri değerlerin) -bazılarının iddia ettiği gibi kira gelirleri üzerinden değil- menkulün gerçek satış değeri ne ise onun üzerinden %2,5 zekatı verilir.
Masraf yapılarak elde edilen ürünün 20 de 1 i zekat olarak verilir.

Büyüğüm sözlerine şöyle devam ettiler: Zekat önce yakınlarından akraba eş dost komşu olmak üzere onlardan ihtiyaç sahibi olanlara  öncelik tanınarak verilir.

Bu bilgileri bize öğreten YÜCE ALLAH a Hamd olsun Selat ve Selam sevgili Peyganberi Hz. Muhammed S.A.V Efendimize Aline Ashabına Ehli Beytine Evladına Ezvacına ve sevdiklerine olsun. ALLAH Büyüklerimizden KENDİSİNE KADAR RAZI OLSUN. Yüce ALLAH hatalarımızı günahlarımızı kusurlarımızı affetsin. O eşsiz emsalsiz  Hz. Peygamber Efendimiz ve o  Yüce Büyüklerimizin Şefaatine nail eylesin.(Amin)
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. VİTRİN - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger